JUL – Det er TANKEN der tæller

Årets top-tunede musikalske juleshow
For hele familien fra 5-12 år

Sæson 2015/2016

Nede på tanken kan man få det hele – også årets brag af en juleforestilling! Kom på besøg i et medrivende julelandskab og bliv serviceret af vores top-jule-tunede tankpasserteam, der står klar
med en hjælpende hånd, en nyskrevet julesang og et underholdende krybbespil eller to. En varm og humoristisk forestilling hvor traditionerne får et gratis service-eftersyn, og hvor julens budskab
kigges efter i sømmene. Var det noget med kærlighed? Nyskrevet musikdramatik for både små og store – en totaloplevelse, der starter allerede i foyeren og vil blive hængende i tøjet længe efter.

Det er ikke altid gnidningsfrit at holde jul. For hvad hvis man ikke har nogen at holde jul med? Eller kommer fra en familie, der slet ikke holder jul? Og hvordan håndterer man både mors og fars
ønske om at holde jul med én, når de ikke længere bor sammen? Og drillenissen er sjov, ja, men kan den være for sjov?
Empati er baggrundstemaet for Teater Hunds juleforestilling, hvor vi møder tankpasserteamet, som ikke altid har nemt ved netop den egenskab. Hvordan gør vi julen til hjerternes fest, når scenariet og menneskene ikke er perfekte, og vi nogle gange glemmer at spørge ind til hinandens følelser og tanker omkring, hvad en god jul er?

Alder: Fra 5 – 12 år
Varighed: 50 minutter uden pause

Forestillingen spillede Københavns Musikteater, Kronprinsensgade 7, 1114 København K fra den 25. nov. – 20. dec. 2015

Forestillingen er støttet af: Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg, AP Møller Fonden og Statens Kunstfonds Legeatudvalg for Musik

Holdet på og bag scenen

På scenen: Anne Dalsgaard, Anne Abbednæs, Birgitte Prins og Henrik Holmen
Instruktion: Methe Bendix
Manus: Methe Bendix i samarbejde med holdet
Scenograf: Julie Forchhammer
Komponist og lyddesigner: Pelle Skovmand
Lysdesigner: Mikkel Jensen
Kostumer: Lise Klitten
Koreografisk konsulent: Adelaide Bentzon
Video: Mikkel Nejrup Forchhammer
Trailer: Caspar Nørgaard
Teknisk produktionsleder og bygger: Mikkjal Galan
Afvikler og tekniker: Jonas Andersen
PR: Karen Toftegaard
Administration: Maria Suh

Tak til: Symone, Claire, Maria og Christian

Trailer #1

Trailer #2

’JUL, det er TANKEN der tæller’ er Teater Hunds hjertevarme billede af, hvad julekærlighed er. Et billede som bliver fremført skarpt og uden tøven. Det er en forestilling for alle der kan finde glæde og grin ved livets små ting, men er bedst nydt af børn og voksne i fællesskab.

Tempoet er højt, og det hele kører på skinner.

I programmet skriver Teater Hund, at ”Vi tror der findes en universel menneskelig humor, der forstås af både store og små”. Det må jeg sige jeg også gør, når jeg ser dem kaste sig fra den ene fjollede leg til den anden, uden at det nogensinde bliver karikeret.

En stor fornøjelse var også udsigten til bænkene forrest på tilskuertribunen, hvor den store gruppe børn ivrigt i takt svinger hovedet fra side til side, hver gang der sker noget nyt, med de eventuelle grin, peg og udråb. Teater Hund ved lige, hvad de skal gøre for at få dem med.

For os, der ikke længere kan overskue de samtlige 24 afsnit, der typisk udgør en julekalender, giver den lille juleforestilling en serie følelsesmæssige flashbacks til bl.a. Pyrus og Nissebanden. For de små forestiller jeg mig intet mindre, end at de bare på denne aften har fået julestemning, der kan matche hele resten af decembers julefortællinger tilsammen.

Ja, ’JUL, det er TANKEN der tæller’ er en hel lille verden af jul som den bør være, og det er da en topkarakter værdigt.

Umiddelbart lyder en blanding af et autoværksted og en tankstation måske ikke som den mest oplagte ramme for et juleshow. Men i Julie Forchammers flotte og velfungerende scenografi er rammen perfekt for Teater Hunds nye forestilling, »Jul – Det er tanken der tæller«, på Københavns Musikteater, hvor både julens budskab, traditioner og dilemmaer bliver sendt til serviceeftersyn hos fire finurlige tankpassere.

Meget oplagt er »Driving Home For Christmas« den første melodi, publikum hører, inden det præsenteres for tankstationens personale. Forfriskende har instruktør og manuskriptforfatter Methe Bendix sørget for, at det er en kvinde, Lisbeth, alias Birgitte Prins, der er værkstedets tekniske geni.

Den handlekraftige Jonna (Anne Abbednæs) – som det yngste publikum klukler over, når hun taler i mobiltelefon med hovedet stukket ned i en tønde – fejrer normalt ikke jul og arbejder gerne 24. december. Og Ingelise (Anne Dalsgaard), der excellerer i at spille percussion på værkstedets inventar, viser sig ikke at have nogen at være hos juleaften.

»Jul – Det er tanken der tæller« er en god og sjov familieforestilling, der med empati som klangbund appellerer til, at julen skal være hjerternes fest.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Inde i Kronprinsensgade har Teater Hund skabt noget så bizart som en autoværkstedskomedie med masser af løse fælge og lufttrykspust og snuskede, hvide fliser. For Københavns Musikteater er på grund af scenografen Julie Forchhammer blevet invaderet af kæder til bilophæng og benzinstanderhåndtag i en herlig mekanikerfantasi.

JUL det er tanken der tæller er skrevet og instrueret af Methe Bendix, der her endnu en gang viser sin særlige sans for at skildre livets absurde sider, så børnene griner med. I Pelle Skovmands muntre musik opstår der også pludselig nogle skønne danseøjeblikke, hvor selv autoværkstedets heftigste julehadere lader kroppene vugge med.

Det er grotesk morsomt.

---------------------------------------------------------------------------------------

I år startede vi 1. søndag i advent med at se JUL – Det er tanken der tæller og hold nu op en skøn børne-forestilling. Forestillingen og den gode stemning startede allerede ude i caféen, hvor både cafémutter og skuespillerne gik rundt og talte med store og små.

Det var som at træde ind på et auto-værksted. Det var virkelig sjovt for børnene, fordi scenen var på gulvet, og skuespillerne kom helt tæt på og havde øjenkontakt med børnene. Mine to sønner, synes det var så sjovt. Det var så herligt at se, hvordan de fangede børnene. Der var så mange fine små detaljer med og en skøn humor.

På vej hjem talte vi om at have empati for hinanden og om vores behov for at være forskellige. Drengene kunne specielt godt lide den mandelige skuespiller og hans herlige humor. .. og sådan en lille finurlig ting, hvor børnene fik lov til at trykke på noget bobleplast, så det sagde bang.

Herligt at starte julen, ved at give traditionerne et humoristisk og hjertevarmt service-eftersyn. Den forestilling kan vi alle fire varmt anbefale.

----------------------------------------------------------------------------------

JUL - Det er TANKEN der tæller taler et hjerteligt sprog direkte til børnene, og temaerne er oplagte at tage med hjem i familien eller i skolen for en dybere snak om følelser, som rører sig. Både i forhold til jul og familie i det hele taget.

Forestillingen fremstiller det dilemma barnet står i – og særligt, når det kommer til at sige ja til begge forældre, som den ene mekaniker her gør. Hvad gør man ved den smerte?
Juleforestillingen her byder ind med en løsning, som er ønskværdig for enhver – lad os alle være sammen. Lad os glemme former, konventioner og gammel konflikt og mødes i fællesskabet og hjertet. Det er naturligvis en romantisering, men ikke desto mindre et dybtfølt ønske hos mange. Som mekanikeren siger ”Jeg vil bare gerne være den, jeg er. Jeg vil gerne være i fred”.

Budskabet i ”Det er tanken der tæller” er både vigtigt og hjerteligt.

---------------------------------------------------------------------------

Sjælden har Københavns Musikteater fremstået smukkere. Små juletræer på afsatserne, vinterlandskab i levende video med snefnug på væggene og balloner i loftet.

Forestillingen åbenlyst faldt i god smag hos det talrige publikum af 1.-2. klasser, jeg så forestillingen sammen med. Jubelen nåede flere gange helt op i taget, og forventningerne frem imod den afsluttende fælles juleaften – her på tanken! – var betragtelige.
Den begejstrede sang til sidst om at være sammen og have et arbejde bragte stemningen i vejret.
Jeg kan ikke rigtigt stå for Teater Hund. Det kniber aldrig med underholdningen.