FILOSOFISK FØRSTEHJÆLP

TEATER OG FILOSOF HJÆLPER BØRN GENNEM CORONA-KRISEN
0. - 5. klasse

Sæson 2019/2020

I den vilde bynatur på Gasværksgrunden på Østerbro kan københavnske skoleklasser i næste uge få sig både én på opleveren og nyt stof til eftertanke, når Teater Hund & Co. i samarbejde med filosof David Mark Larsson fra Rum for Undren tager dem med på en filosofisk rejse – selvfølgelig med afstand, sprit og i små grupper!

Teater Hund & Co har måttet aflyse en forestilling og gentænker nu sig selv i udendørs filosofi-teaterprojekt, der kan hjælpe børn til bedre at forholde sig til corona-hverdagen. Det forløb, børnene kommer igennem på en formiddag, vil indeholde både en introduktion til dét at filosofere, en corona-dans der pepper alle vores samværsregler lidt op, et lille skuespil med indlagte stop, hvor børnene filosoferer over indholdet, og en filosofisk spørgsmålsekspedition.

MANGE BØRN ER BANGE
Psykologer advarer om, at mange flere børn vil få angst og OCD pga. corona-krisen.
Teaterleder Methe Bendix og filosof David Larsson vil begge gerne være med til at give børn et mere nuanceret billede på vores tid lige nu og skabe rum for deres undren og filosofiske tanker – særligt i forhold til dét at være bange. De spørgsmål, der vil blive filosoferet over, og som det lille skuespil inspirerer til, vil f.eks. være: Hvad vil det egentlig sige at være “bange”? Kan man selv bestemme, om man vil holde op med at være bange? Hvad vil det sige at være modig? Kan man tro, at man er modig og tage fejl? Kan man være modig og bange på samme tid? Alt dette selvfølgelig uden at skabe yderligere bekymring – ønsket er, at alle vil gå fra oplevelsen med et lettere og varmere hjerte – og en udvidet ånd.

DET ER SKØNT ALLIGEVEL AT KUNNE LAVE NOGET, DER GIVER MENING
“Der er ikke noget, der er sort og hvidt. At støtte børn i at turde blive ved med at undre sig, og at kunne forholde sig til livet på en åben og filosoferende måde, tror vi er den største hjælp, vi kan give dem lige nu. Siden jeg læste filosof David Larssons avis-indlæg om filosofi i skolen for et par måneder siden, har jeg ventet på en anledning til at indlede et samarbejde. Vi arbejder begge med at udvide horisonter og inspirere til nærvær, og med forenede kræfter kan vi komme rigtigt langt. Jeg er så glad for, at vi i stedet for vores aflyste familieforestilling, som skulle spille lige nu, kan realisere dette projekt, og at vores tre, ellers corona-arbejdsløse, skuespillere kan hjælpe med det på en kunstnerisk og underholdende måde.” – siger teaterleder Methe Bendix.

DET ANALOGE STYRER!
I en tid, hvor flere og flere søger digitale løsninger, går dette projekt all-in på den analoge vej, da vi mener, det er teatrets og filosofiens natur, og dér, projektet kan gøre en forskel. Nærvær, rum, tilstedeværelse, refleksion, samvær, fællesskab og krop – på afstand. Dét er teatrets fornemmeste opgave: at lade publikum trække vejret sammen, åbne for alle sanser og opleve, hvordan kunsten og samtalen kan forandre og styrke individet – netop fordi det er i fællesskabet.

SAMARBEJDET MELLEM VIDENSKABEN OG KUNSTEN
For filosoffen er det sproget og tænkningen der fylder, mens kunstneren først og fremmest undersøger verden gennem æstetiske arbejdsformer og udtryk. Denne dobbelthed kan vi i samarbejdet bruge, så vi gennem en legende og eksperimenterende tilgang får børnene til at bevæge sig i spændingsfeltet mellem det sproglige, det visuelle og det æstetiske udtryk.

“Filosofi støtter børn i at tænke i forlængelse af hinanden samtidig med at deres evne til at tænke selvstændigt skærpes. På den måde bygger filosofien bro mellem det enkelte barn og fællesskabet”, fortæller David Mark Larsson, der især glæder sig over, at filosofi og teater kommer til at mødes under åben himmel. “Det bliver lidt ligesom at rejse i tidsmaskinen tilbage til det gamle Grækenland, hvor tankerne og de store dramaer også havde højt til loftet. Jeg er helt sikker på, vi i børnehøjde kommer til at genskabe noget af ånden fra dengang”.

OM DE TO PARTER I PROJEKTET
Teater Hund & Co. er Lille Storbyteater i København og er for nylig flyttet til Østerbro som bydelsteater for børn og familier. Teatrets særkende er forestillinger med dybde og humor, der behandler store
eksistentielle emner og inspirerer til håb, mod og handling.
David Mark Larsson er formand for Dansk Selskab for Filosofisk Praksis og underviser i Rum for Undren, der er en organisation som arbejder for at skabe rum for børns undren og filosofiske tanker i såvel skoler og institutioner som i private og offentlige rum. Grundtanken hos Rum for Undren er, at filosofi bør tage afsæt i børns naturlige undren, som viser sig i deres møde med verden.

SKUESPILLERE Mette K. Madsen, Søren Bang Jensen og Folmer Gry Kristensen.
FILOSOF David Mark Larsson.
TEATERLEDER & INSTRUKTØR Methe Bendix
GRAFIKER Robin Hart
PR & KOMMUNIKATION Laila Skjerning
PRODUCENT Kenneth Gall

Filosofisk Førstehjælp er et samarbejde mellem Teater Hund & Co. og Rum For Undren.

CORONA-DANS
Melodie Åh Susanne vil du gifte dig med mig”  + “Totur til Vejle”

Nys i ærm, nys i ærm – spritte sine hænder 
Sid´ ved en skærm, sid´ ved en skærm – vink til dine venner 
Holde afstand, lidt rundt om dig selv 
Og så stene noget Netflix, og så kede sig ihjel.  

Én, to, tre så
si´r vi
hej 
Dumme virus gå din vej  
Glæd´ sig til at kramme, glæd´ sig til at kramme
Én, to, tre så si´r vi hej 
Dumme virus gå din vej  
Glæd´ sig til at kramme,
virus gå din vej!